Scurt Istoric

            Acum 400 de ani, intr-un peisaj desprins din poveste, răspanditi prin mai multe poieni din pădure trăiau străbunii nostri. Se ocupau cu munca la pădure, iar faptul ca locuiau in poieni ne explica de unde vine numele satului nostru.

           Este atestat documentar in anul 1864 și așezat intr-o zona deluroasa si impădurită, de-a lungul soselei DN 24 Iasi-Vaslui, la 5 km NE de centrul comunei si 20 km SE de orasul Iasi. Este cel mai mare sat al comunei Schitu Duca, cu o populatie de aproximativ 700 locuitori.

    Este strabatut de pârâul Vasluiet.

               Peisajul  mirific, aerul curat, oamenii primitori sunt o buna carte de vizita pentru satul nou. Poate in viitorul apropiat  noi, locuitorii săi, vom sti sa-l facem cunoscut in tara pentru ca merita sa fie cunoscut si vizitat si sa devină, de ce nu, o cunoscuta destinatie de vacanta.

CULTURA  ORGANIZAȚIONALĂ

               Școala Gimnazială Poieni este situată în comuna Schitu–Duca, localitate aflată la 26 de km de municipiul Iași, în partea sudică a județului.  Aceasta a luat naștere în anul 2010 ca urmare a restructurării  rețelei școlare, fiind unite sub aceeași titulatură trei școli cu personalitate juridică: Școala Gimnazială Poieni, Școala Gimnazială Dumitreștii-Gălății și Școala Gimnazială Satu Nou, unități de învățământ între care se crease un mediu concurențial, ce se defineau, până la acel moment, prin valori specifice, dar cu interese și aspirații comune.

Cu timpul, în cadrul școlii s-a conturat o cultură organizațională unitară, solidă, caracterizată printr-un ethos care are la bază valori reale cultivate și dezvoltate în rândul beneficiarilor direcți și indirecți, menite să redea școlii, în cadrul comunității și în afara acesteia,  prestigiul de altădată.  Valorile instituției noastre definesc CRED-ința că o societate sănătoasă se clădește pe o structură solidă ce îmbină în mod armonios calitățile profesionale și umane : C-  comunicarea și colaborarea, R- respectul și responsabilitatea, E- empatia și eficiența, D-  demnitatea și devotamentul.

            Climatul deschis, stimulativ creat în cadrul Școlii Gimnaziale Poieni devine rezultatul unui management democratic practicat de-a lungul timpului, care a permis implicarea și participarea tuturor factorilor interesați, direct sau indirect, în conturarea unei politici de dezvoltare a instituției de învățământ orientată  spre progres, centrată pe nevoile și interesele beneficiarilor direcți, pe o pregătire a acestora care să le asigure integrarea rapidă în societate, prin formarea și dezvoltarea competențelor – cheie. 

Dovezi ale calității procesului de învățământ le reprezintă rezultatele obținute de către elevii noștri atât la evaluările naționale, care s-au ridicat peste nivelul de promovabilitate înregistrat la nivel județean și național, cât și la concursuri și olimpiade școlare. Toate acestea susțin interesul școlii pentru promovarea și valorizarea aptitudinilor și abilităților elevilor, atât a celor capabili de performanță, cât și a celor cu un ritm lent de învățare, a celor cu cerințe educative speciale, prin adaptarea demersului didactic și abordare diferențiată.

Oferta educațională implică o paletă largă de CDȘ-uri adaptate cerințelor beneficiarilor, ce vizează și domenii ce aparțin noilor educații ( TIC, educație pentru sănătate, educație ecologică etc.) și de activități extracurriculare și extrașcolare menite să susțină procesul de formare și dezvoltare armonioasă a copiilor și elevilor școlii. Implicarea elevilor și a părinților acestora în procesul de elaborare a ofertelor determină creșterea gradului de încredere a beneficiarilor față de rolul formativ al școlii.

Știut fiind faptul că progresul unei instituții de învățământ este asigurat în bună parte de calitatea umană și profesională a celor implicați direct în procesul educației, o atenție apare se acordă politicii de personal. Astfel, se încurajează dezvoltarea profesională a cadrelor didactice în conformitate cu interesele și nevoia de formare a fiecăruia  și, în același timp, se pune accent pe comunicare în cadrul colectivului. Un rol formativ important îl au activitățile demonstrative realizate la nivelul fiecărei comisii metodice și activitățile de mentorat adresate cadrelor didactice debutante.

Care este viziunea Şcolii ?

 

1. VIZIUNEA

 

Şcoala Gimnazială Poieni se dorește a fi o şcoală modernă, puternic ancorată în viaţa comunităţii,  bazată pe valori şi principii solide, care promovează  dialogul deschis cu toţi partenerii implicaţi în actul educaţional;

Ea urmăreşte dezvoltarea capacităţilor, deprinderilor şi competenţelor elevilor care să le permită nu doar obţinerea de performanţe, ci şi formarea unor personalități puternice, manifestate printr-o conduită activă, deschiși schimbărilor, preocupați de propria formare și dezvoltare.            

2.MISIUNEA 

  • Şcoala Gimnazială Poieni reprezintă un furnizor de resurse educaţionale moderne şi de calitate,  un mediu valorizant, creativ şi democratic pentru toţi factorii implicaţi în actul educaţional, care permite formarea la elevi a unei personalităţi adaptabile societăţii contemporane. Prin aceasta ea răspunde cerinţelor mediului cultural, social şi economic, oferind o educaţie orientată spre viitor, având ca fundament valori precum profesionalismul, perseverenţa, integritatea şi responsabilitatea.

    3.VALORILE ȘCOLII

                         UMANE                                 PROFESIONALE

    C – Comunicare                            Colaborare

    R – Respect                                    Responsabilitate

    E – Empatie                                   Eficiență    

    D – Demnitate                               Devotament

    DEZVOLTĂ  UN  MEDIU BAZAT  PE

    -         Respect reciproc și încredere 

    -         Flexibilitate în comunicare 

    -         Profesionalism 

    -         Perseverență

    -         Integritate

    -         Responsabilitate

    -         Adaptabilitate la schimbare 

     

     

      Director, prof.  Gontariu Andreea Ramona